Зеленски: Донбас е ад и това не е преувеличение

мин. четене

Украинският промишлен регион Донбас, в който са съсредоточени сегашните руски офанзиви, е напълно разрушен, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски, в момент, когато някои от най-богатите държави в света обещаха да подпомогнат Кийв с милиарди долари, предаде Ройтерс.

За войната

"Там е ад и това не е преувеличение", каза Зеленски в късното си обръщение. Има постоянни удари в региона на Одеса, по градове в Централна Украйна. Донбас е напълно разрушен, каза Зеленски.

Русия е засилила атаките в Донецк, съобщи генералният щаб на украинските въоръжени сили. Съобщава се за петима убити вчера, както за разрушена инфраструктура. Русия използва масирано артилерия и танкове, за да се опита да завладее допълнителна територия в Донбас. Той се състои от районите на Донецк и Луганск, за които Москва претендира от името на проруските сепаратисти.  

 

Битката за стария индустриален център на Украйна  вероятно ще реши съдбата на руската инвация, посочва ВВС.  Населението е предимно рускоезично и Москва многократно говори за „освобождение“ на региона. Превземането на Донбас е част от усилията на Москва да отвори сухопътен коридор от крайбрежието до руската граница, както и да контролира водоснабдяването на Крим, който анексира през 2014 г. 

За парите

Междувременно Г-7 (седемте най-развити икономически страни в света) се договориха за 18,4 млрд. долара, с които да помогнат на Украйна да посреща разходите си през следващите месеци. Те са готови да подкрепят Кийв по време на войната му с Русия и да направят повече, ако е необходимо, показва проектът на комюнике, който е видян от журналисти от  Ройтерс, съобщи БТА.

В проекта Г-7 приветства инициативата на Европейската комисия да отпусне 9 млрд. евро на Украйна и отбеляза, че Европейската банка за възстановяване и развитие и Международната финансова корпорация са планирали подкрепа на стойност 3,4 млрд. долара. Но не става ясно дали тези средства са част от споменатите 18,4 млрд. долара или са отделни.

 

Оценките на икономистите за разходите по възстановяването на Украйна варират между 500 млрд. евро и 2 трилиона евро ( между 524 млрд. и 2.09 трилиона долара)  ), в зависимост от предположенията за продължителността на конфликта и обхвата на разрушенията.

Войната промени ситуацията за западните сили, принуждавайки ги да преосмислят десетилетните си отношения с Русия не само по отношение на сигурността, но също така и по отношение на енергетиката, храните и световните доставки от микрочипове до редкоземни метали, пише Ройтерс. В по-широк план политиците от Г-7 се борят с въпроса как да овладеят инфлацията и да увеличат санкциите върху Русия, без да се предизвика рецесия.

 


Още по темата: