Херсон - всичко или нищо за Украйна и Русия

мин. четене

След като Украйна получи доставките с ракетни системи HIMARS, правилата на играта във войната между Украйна и Русия се промениха. ВСУ сега разполагат със система, която далеч надхвърля далекобойността и прецизността на всичко, с което руснаците разполагат. Така в рамките на месец започна поетапното унищожение на военни бази и складове за оръжие в Южна и Източна Украйна.

Така вече и Украйна може да мисли и за повече от това да се отбранява. Готвената от месеци офанзива в Южна Украйна е към края си и вероятно съвсем скоро ще започне битката за Херсон - битката, в която има огромни залози и за двете страни и която може да повлияе за цялата война. 

 

Защо Херсон?

В анализа си за Atlantic council Питър Дикинсън излага важността за Херсон и Южна Украйна. Градът и регионът представляват огромна стратегическа и тактическа важност и за двете страни. За Русия това е към ключова точка за атака на Одеса, а също така влиза и в техния наратив за Малорусия. Дори докато траят военните действия, там се готвят референдуми по кримски модел за присъединяване към Руската федерация. Затваряне на Украйна по море е вторият сигурен начин за Русия да омаломощи трайно Кийв - без достъп до крайбрежието Украйна не би могла да води ефективно търговия и ще бъде изолирана от света в крайно безпомощно състояние, което вероятно би принудило Запада да преустанови подкрепата си за нея.

За Украйна победата при Херсон също е от огромна важност. На западния бряг на Днепър има значителен брой руски войски - поне 5-6 хиляди души. След унищожението на повечето мостове над реката, тяхното снабдяване и подсигуряване е силно застрашено. Пленяването на толкова много войници би било безпрецедентно досега. Украйна отстъпваше територия на изток, но никога не допусна нейни формирования да бъдат хванати в чувал. Подобна победа ще има силно деморализиращ ефект върху Русия. Отделно - ако Украйна си върне Херсон това поставя цялата "специална операция" в риск. ВСУ ще имат директен път към Източна Украйна или към Крим. Отделно и украинските HIMARS ще могат без проблем да удрят и основните руски бази в Крим, както и Кримския мост. Негово унищожение биха поставили Крим в крайно уязвимо положение.Така в Херсон и двете страни имат много да губят, но и много да спечелят. След огромните загуби досега e почти сигурно, че който вземе Херсон, ще спечели и войната. Според Пентагона Русия е изгубила - убити и ранени, близо 80 хил. души.

Според сайта oryx, който документира доказуемите със снимков материал загуби на техника, Русия е загубила поне 5000 единици техника, близо 1000 от тях - танкове, което е умопомрачително, дори и за руските стандарти. 

Какво предстои, вижте на следващата страница...


Още по темата: