След кървав уикенд в Газа влезе в сила примирие

мин. четене

Израел и "Ислямски джихад" обявиха примирие, което беше постигнато с посредничеството на Египет. 

Конфликтът започна в петък, след като Израел порази цели на групировката, включително в град Газа, с мотива, че има "непосредствена заплаха" за страната. Последваха ракетни атаки  срещу Тел Авив и Ерусалим, в които обаче не включи движението"Хамас". При израелските удари загинаха над 40 палестинци, включително 15 деца, ранените са стотици, а в Израел пострадаха десетки хора. 

Това е най-сериозният сблъсък след  11-дневния  конфликт миналата година причини, когато загинаха  над 200 палестинци и повече от 10 израелци. 

Късно снощи израелската армия заяви обяви, че последните ѝ удари срещу организацията "Ислямски джихад" в Газа са били нанесени няколко минути преди влизането в сила на примирието, опровергавайки предишни изявления. "Ислямски джихад" от своя страна заяви, че "ще преустанови враждебните действия" от този момент, но предупреди, че си запазва "правото да отговори на всяка последваща агресия".  

Пореден изблик на насилие, но с по-малки мащаби

Британският "Гардиън" коментира, че примирието би трябвало поне временно да сложи край на кръвопролитията, започнали в петък в Газа с "превантивната" израелска операция с кодовото име "Зазоряване", за която бе посочено, че е предотвратила планирани ракетни нападения срещу Израел от страна на палестинската групировка "Ислямски джихад".

 "Вашингтон пост" отбелязва, че до примирието се е стигнало след кървав уикенд, a "Ню Йорк таймс" посочва, че тридневните боеве не са променили с нищо досегашното статукво в Израел и на окупираните територии, но са отнели живота на над 40 души в Газа и са ранили над 300, по данни на местните здравни власти. 

 

Според "Уолстрийт джърнъл" поредният изблик на насилие в Газа е преминал с по-малко жертви от последния през май миналата година, а причината за по-малките мащаби на настоящия конфликт е това, че "Хамас" засега не проявява желание да се включи в него.  

 


Още по темата: