Обиколката на Макрон в Африка очерта бъдещето на френското влияние там

мин. четене

Първото международно посещение на Еманюел Макрон извън Европа след преизбирането му през април тази година беше в Камерун, където той се срещна с Пол Бия - 89-годишния президент на страната. Бия е на власт от 1982 година - или близо 39 години. Настоящия му мандат свършва през 2025, когато ще навърши 92 годишна възраст. Бия държи рекорди - той е  най-дълго управлявалият лидер (който не е монарх) в света и най-възрастният държавен глава.  

Не е особено трудно да се досетим как се задържа един лидер на власт в продължение на  четири десетилетия. Бия е типичен автократ, който държи в ръцете си цялата законодателна, изпълнителна и съдебна власт. Медиите са в перманентно подчинено състояние, като през 2017 година журналист от RFI бе осъден на 10 години затвор по обвинение в тероризъм. Неговата лична преторианска гвардия е обвинявана в геноцид през 2018 срещу местното англогоезично население. 

Следващите две посещения на Макрон бяха в Бенин и в Гвинея-Басау, които също редовно са критикувани за тежки проблеми с човешките права. 

На обща пресконференция Макрон увери африканските си колеги, че френската подкрепа в сферата на сигурността ще продължи. През 2012 година джихадисти започнаха размирици и атаки в Мали, а през 2015 проблеми имаше и в Нигер и Буркина Фасо. Макрон също така обеща и преглед на колониалното минало. Миналата година Франция върна  артефакти на Бенин, но според експерти това е само претекст, за да може Париж да запази своето влияние в Западна Африка, което в последно време е сериозно застрашено от руските и китайски интереси. 

Посещението на Макрон в трите държави обаче се тълкува като знак, че френското влияние в Западна Африка ще продължи. И нищо не го илюстрира по-добре от западноафриканския франк. 

Западноафриканският франк

Западноафриканския франк е създаден на 26 декември 1945, датата на която Франция ратифицира Бретън Уудс. По това време името означава “франк на френските колонии в Африка”, а по-късно става  “франк на африканската финансова общност”. 

Самата валута е вързана към френския франк, а в наши дни - и към еврото. Критиците подчертават колониалния характер на валутата и в наши дни, защото условието за ползването му е 50% от финансовите резерви на държавите участнички да бъдат в трезора на френската хазна. Осем държави ползват валутата в наши дни - Бенин, Буркина Фасо, Гвинея-Басау, Кот д’Ивоар, Мали, Нигер, Сенегал и Того. Общо  100 млн. души. Централната банка на ЗАФ се намира в столицата на Сенегал - Дакар. Същата система ползва централноафриканския франк - валутата на близо още 50 млн. души в 5 държави - Камерун, Централноафриканската република, Чад, Република Конго, Екваториална Гвинея и Габон. 

Френски работи

През 2019, след близо 30 години с дискусии и няколко провали, 15-те държави – членки на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) обяви желанието си за обща валута. В съюза членуват Бенин, Буркина Фасо, Кабо Верде, Кот д’Ивоар, Гамбия, Гана, Гвинея, Гвинея-Басау, Либерия, Мали, Нигер, Нигерия, Сенегал, Сиера Леоне и Того. Новата валута трябваше да се казва Еко и да придобие сериозен дял в една от най-големите икономически зони в света. Реализирането и щеше да осигури обща икономическа зона за 350 млн. души на площ от 5 млн. кв. км.

През декември 2020 г. обаче Макрон заедно с президента на Кот д’Ивоар Аласан Уатара направи изненадваща обща пресконференция, в която заяви, че осемте членки  на ECOWAS, ползващи Западноафриканския франк, ще създадат своя валута, наследник на западноафриканския франк - също под името Еко. 

През 2021  най-мащабната сила в региона - Нигерия, която съставлява близо ⅔ от икономиката на ECOWAS обяви нов план за началото на новата валута. Държавата е световен износител на нефтени продукти с мащабно население от 220 млн. души и досега е имала много собствени причини за забавянето на общата валута. Други причини са и политически - някои от държавите в организацията са англоезични, докато други са франкофонски. Но новата програма за въвеждането на валута е заплаха за френските интереси. 

Еманюел е с вас

Така с бързото си  посещение в Африка Макрон показва твърдата увереност на Елисейския дворец да държи събитията в Западна Африка под своя опека и да не допуска никакви намеса от Азия.

Китай и Русия, но и Германия и Индия навлизат интензивно в региона, основно чрез икономическо влияние. Това е регион, който през 21. век ще има изключително значение за целия свят. Само за сравнение - по данни на ООН през 1990 г. населението на Нигерия е било 95 млн. души, а през 2030 се очаква то да стане повече от 300 млн. души. И въпреки че от последните 10 години темпа на нарастване постоянно пада - и ще продължи да пада, до края на века, страната ще има население от над 500 млн. 

Така най-старият континент е залог за бъдещето на целия свят в близко бъдеще и борбите за надмощие там тепърва предстои да наберат инерция. 


Още по темата: