Кийв за взривовете в Крим: Какво общо имаме ние с това

мин. четене

Високопоставен украински служител изказа предположение, че поредицата от експлозии в руска военновъздушна база в Крим може да са дело на партизани и Кийв отрече да носи отговорност за инцидента дълбоко в окупираната от Русия територия, предаде Ройтерс. Съветникът на президента Володимир Зеленски също така предположи, че руска некомпетентност може да е възможна причина за взривовете вчера. 

"Разбира се, че не. Какво общо имаме ние с това," отговори Михайло Подоляк на въпрос от онлайн телевизионния канал "Дожд" дали Кийв е отговорен за експлозиите. "Хората, които живеят под окупация, разбират, че окупацията е към своя край", добави Подоляк.

По данни на здравното министерство в анексирания от Русия Крим в следствие на експлозиите е загинал един цивилен и са ранени осем души. Във видеоклипове, публикувани в социалните медии, се виждат огромни кълба дим.

 

Русия анексира Кримския полуостров през 2014 г. и през февруари го използва като една от стартовите площадки за своята инвазия.  

Москва заяви, че експлозиите, които според свидетели са поне 12, са детонации на складирани боеприпаси, а не резултат от нападение.

В средата на април  руското министерство на отбраната съобщи, че ракетният крайцер “Москва" е потънал при силна буря в Черно море, след като преди това   на борда му се взривили боеприпаси и е избухнал пожар, според версията на Москва. Екипажът на плавателния съд е бил евакуиран. Също според версията на Москва. Тогава Украйна обяви, че крайцерът от съветско време е бил ударен с ракета.

 


Още по темата: