Голяма победа в Канзас в защита на аборта

мин. четене

Консервативният щат Канзас реши да защити правото на аборт на жените в разрез с общия тон в останалите Съединени щати. Изходът от проведения референдум се смята за голяма победа за групите, подкрепящи правото на избор за прекъсване на бременността.

Мнозинството гласоподаватели заявиха, че не желаят да променят Конституцията на щата и не желаят да се откажат от заложените там права на жените. Това беше първият тест по казуса, след като Върховният съд на САЩ разреши на всеки щат да забрани абортите с щатски закон. Ако гласуването беше тръгнало в друга посока, законодателите можеха да предприемат допълнителни ограничения или забрана на абортите в Канзас, а всички лица, съдействали за извършването им, да може да бъдат съдени с цялата сила на закона.

Гласуването в Канзас премина в разгорещени дебати и тълкувания на възловия акт, известен като „Роу срещу Уейд“  от 1973 г., който легализира абортите в цялата страна. Прогнозите предполагат, че жителите на Канзас са гласували с повече от 60% в подкрепа на конституционното право жените да имат достъп до аборт. Официалните резултати ще бъде обявени след седмица.

След решението на Върховния съд  президентът Джо Байдън каза, че отнетите права на жените ще бъдат проблем за избирателите. Резултатът от референдума в Канзас е показателен, защото става дума за консервативен щат, в който бившият президент - републиканецът Доналд Тръмп, спечели с 15 пункта пред конкурента си само преди две години.

Това може да се разчита като знак, че американците са дълбоко недоволни от отмяната на правото на аборт и смятат, че решението на Върховния съд не е в крак с обществените разбирания.

САЩ провеждат национални междинни избори на 8 ноември, като демократите се борят да запазят контрола си над Конгреса.

Как се възприема това решение в България:

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: