7-те най-богати с нова порция санкции над Русия

мин. четене

Групата на 7-те най-богати демокрации ще наложи нов пакет от санкции над Русия с цел да увеличат натиска над Москва заради войната в Украйна. Мерките ще бъдат оповестени във вторник и ще финализират плановете за ограничаване на приходите на Кремъл от руски петрол, каза високопоставен американски служител пред Ройтерс.

Съобщението дойде в момент, когато от Белият дом заявиха, че Русия не е изпълнила свои задължения по външни облигации за първи път от десетилетия насам – твърдение, което Москва отхвърля. Това неизпълнение се случва за първи път от Октомврийската революция от 1917 г. насам. Това показва колко ефективни са западните санкции:

„Тази сутрин новините около неизпълнението на задълженията на Русия, за първи път от повече от век, показват колко силни са действията, които САЩ, заедно със своите съюзници и партньори, са предприели, както и колко драматично е било въздействието върху руската икономика“, каза служител на Белия дом. Кремъл, който разполага със средства да извършва плащания благодарение на приходи от продажба на горива, бързо отхвърли изявлението на САЩ, обвинявайки Запада, че това е изкуствено създадено неизпълнение.

САЩ обявиха, че ще въведат санкции срещу стотици физически и юридически лица, добавяйки нови към над 1000-та лица, над които вече има наложени санкции в няколко страни по света. Ще бъдат наложени мита върху стотици руски продукти.

Зеленски настоя войната да приключи до края на годината

Украинският президент Володимир Зеленски разговаря виртуално с лидерите на Г-7, които се срещат в алпийски курорт Шлос Емлау в Южна Германия. Новите санкции над Москва са насочени към военното производство, срещу вноса на злато и са насочени към служители, изпратени от Русия в спорни райони.Зеленски настоя пред 7-те най-развити демокрации в света, че войната в Украйна трябва да приключи до края на годината, преди идването на зимата.

Зеленски поиска военна, икономическа и дипломатическа подкрепа от лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ.  Държавите от Г-7 генерират почти половината от световната икономическа продукция и искат да засилят натиска върху Русия, без да подклаждат допълнително вече растящата инфлация.

Изместения фокус от климатичните промени

Разговорите за санкциите и войната в Украйна изместиха друга важна тема на срещата на Г-7 – тази за климатичните промени. Като начало това беше основния акцент на срещата в Германия тази година, но войната промени дневния ред. Освен това активистите, които обикновено съпътстват подобни срещи, са доста  по-слабо представени тази година, което допълнително свали градуса на напрежение по темата за климата и реакциите от страна на най-големите икономики в света.

Въпреки това критиките на природозащитниците са, че западните нации разводняват своите обещания, докато се борят да намерят алтернативи на вноса на руски газ. Като резултат – днес най-богатите икономики разчитат повече на въглища и на по-замърсяващи изкопаеми горива – обратното на това, към което досега се стремяха.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: