Жегата срещу шоколада

мин. четене

Познато ви ли е онова неприятно чувство, когато отворите опаковка на любимия си шоколадов десерт, а от вътре се разтича неприятна маса, негодна нито да я хванеш с пръсти, нито да я ядеш? Това се случва през лятото, когато високите температури са най-големият враг на шоколада. 

Необичайно високите температури в Европа доведоха до нов срив сред търговците на дребно на шоколадови изделия. Хиляди малки обекти, известни като „магазинчето на ъгъла“, продаващи основно преса и дребни стоки, се оплакаха, че са бракували огромно количество разтопена стока. Шоколадовите блокчета, вафли и други сладкиши с шоколадов кувертюр са станали жертва на топлината и са негодни за употреба, тъй като не са разполагали с хладилни витрини за правилното им съхранение. 

Какво се случва с шоколада, когато се топи от топлината?

Както тук, така и по целия свят има подобни ситуации и сме най-разочаровани, когато вместо сладост, си купим разочарование. Но какво се случва, когато шоколадът се разтопява от жегата? 

Специалистите шоколатиери обясняват, че шоколадът е много чувствителен на температурни промени. Веднъж разтопен, той губи част от качествата си и освен, че вече няма търговски вид, често променя и текстурата си. Бучките, което се образуват, са необратими и променят вкусовото усещане за гладък вкус, дори да охладим отново блокчето.

Висококачественият шоколад е по-устойчив на високи атмосферни температури от масовия, продаван най-често в големите магазини или на улицата. Това се дължи на процентното съдържание на какаово масло. В по-високия клас продукти, има по-високо съдържание на какаово масло, което и качва цената на шоколада.

За най-добри условия за складиране на шоколада се смята стайната температура, но не на директна слънчева светлина и топлина. Веднъж разтопен шоколада, дори от слънцето, губи част от качествата си, най-вече заради разпадането на ароматните молекули, а шоколадът променя вкуса си, без тях. 

Как да спасим разтопения шоколад?

Сладкарите съветват, ако имате разтопен шоколад от жегата, да подходите иновативно: извадете шоколада с лъжица в сух съд и добавете разбита сметана. Разбъркайте и ще получите приятен шоколадов мус.

Подобен ефект може да се получи и като добавите разтопен шоколад към сладолед. Температурите ще се изравнят, а вкусът ще се обогати.

Разтопеният шоколад е подходящ да си изпечете домашни бисквити, като какаовата смес се добави към забърканото тесто и се омеси отново. След това продължете по стандартната процедура на разточване, изрязване и печене, според рецептата.

За истинските ценители на шоколада:

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: