Ограничават движението на туристи на 7-те рилски езера

мин. четене

Нови правила за туристите ще има от 15 юли в местността на 7-те рилски езера. Това заяви в интервю пред Дневник Владимир Милушев, управител на дирекция "Национален парк Рила". Основната цел е да се намали вредното влияние, което оказват хилядите постетители на местността, които всеки ден отъпкват терена, като по този начин влияят на ерозията и замърсяването на езерата.

Според него основната мярка, която би помогнала на езерата, е туристите да се движат само по регламентираните пътеки. 80% от тях да го направят, ще има благотворен ефект върху заблатяването и ерозията - "Имаме достатъчно информация, която показва, че губим езерата. Губим езерните екосистеми и причината са туристите. Но вярвам, че ако хората разберат това и започнат да се движат само по укрепените пътеки, ще постигнем добър резултат. Ако данните покажат, че това не е достатъчно, тогава мисля, че и хората по-лесно ще приемат по-сериозни ограничения."

През лятото на тази година от дирекцията възнамеряват и да ограничат силно присъствието на коне в района, без да ги спират напълно, защото те снабдяват с провизии хижите. Другата мярка са разговорите с Бялото братство за техния традиционен събор през август, като основната цел е да се намали броят на участниците и тяхното влияние върху природата в местността.


Още по темата: