Болестите са симптоми на боледуващата Земя

мин. четене

Климатичните промени все още може да не ни се струват толкова осезаеми, но вече всички страдаме от по-горещите лета, нови температурни рекорди, суша. Промените на планетата ще засегнат всички по най-различни начини, за които не сме и подозирали. Наводнения, горещи вълни, суша, покачване на морското равнище и разтопяването на ледниците водят със себе си промяна в биологичния свят. Учените вече наблюдават бум на инфекциозните заболявания в резултат на глобалното затопляне.

Малария, хантавирусите, холера и антракс са само част от новата реалност, гласи изследване на списание "Nature climate change", цитирано от Асошиейтед прес. Авторите са анализирали данни за 218 от 375 познати болести и са установили, че при 58 % от хората случаите се влошават, вследствие на климатичните промени. Още от времето на Хипократ лекарите свързват болестите с атмосферните условия, но новото изследване показва колко силно е влиянието на климата върху човешкото здраве.

"Когато климатът се променя, рискът от тези заболявания също се променя. Болестите са симптоми на боледуващата Земя“, казва един от авторите на изследването д-р Джонатан Пац, директор на Института по глобално здраве в университета на Уисконсин-Мадисън.

"Резултатите от изследването са плашещи и илюстрират добре огромните последици от климатичните промени върху човешките патогени. Инфекционистите и микробиолозите трябва да превърнем климатичните промени в един от приоритетите си и всички трябва да работим заедно, за да предотвратим това, което без съмнение ще е катастрофа за човека в резултат на климатичните промени", каза д-р Карлос дел Рио, специалист по инфекциозни болести в университета Емъри.

Изследването разглежда и всички видове заболявания сред хората като астма, алергии и дори ухапвания от животни, за да установят връзката между болестите и заплахата пред климатичните промени. До момента са отбелязани общо 286 уникални болести, като 223 от тях се влошават от въздействието на климата, 9 се ограничават от него, а при 54 има случаи и на влошаване, и на ограничаване.

Целта на изследването не е да прогнозира бъдещи случаи на заболявания и да всява страх, а да даде панорама за бъдещето и възможните реакции на човека спрямо променящата се среда, която ще касае всички ни.

Ако сте пропуснали това четиво за променящата се Европа:


Още по темата: