7 слабости на хибридния модел на работа

мин. четене

Предимствата от хибридния модел на работа не са малко и не е случайно, че след Ковид, повечето компании продължават да го поддържат. В големия град пътуването до офиса отнема всеки ден сериозно количество лично време. Възможността за по-голяма гъвкавост носи и повече лично удовлетворение в живота. По-малкото време за пътуване ни дава възможност и да приемем работни места, които бихме отказали преди време. Отваря повече възможности за работодателите да намират служители, както и обратното. Дава много ясно разграничение между индивидуална и работа в екип, а за много хора със здравни проблеми - като например имунна недостатъчност - хибридният модел е идеално решение. 

Но той има и своите минуси, които трябва също да бъдат осъзнати.

1. Проблеми с повишенията

Както вече  ви разказахме, едно от най-сериозните предизвикателства за служителите е, че по-малкото време, което прекарваме с мениджърите си, почти винаги спира или забавя кариерно развитие. Организациите също трябва да са наясно с това, като този ефект може да има силно демотивиращ ефект върху хората. Това е все още голямо предизвикателство пред масовото навлизане на хибридния модел и различните опити, които компаниите правят, за да разрешат този казус, тепърва ще бъдат изследвани.

2. Проблеми с бърнаут

Противно на очакванията – служителите, които работят хибридно, рядко работят по-малко. Напротив.  Това обаче лесно може да доведе до пренатоварване и бърнаут. Липсата на ясни граници на работното време може да доведе и до повече работа, както и повече задължения, които вървят в сивата зона. Например отговаряне на мейли или разговори в извънработно време, крайни срокове в извънработно време, спешни задачи и т.н.

3. Взаимоотношения

Факт е, че добрите взаимоотношения между служители се случват често в малките паузи, почивки, в промеждутъците. Когато има малко лично време, това пречи на служителите да изграждат качествени взаимоотношения. Което може да попречи и на работата им - особено в екип, когато е важно да познаваш особеностите на всеки. 

Продължава на следващата страница...


Още по темата: