10 необичайни почивки за изключване от матрицата

мин. четене

Винаги е добре да се измъкнем от мейнстрийм почивките и от местата, които познаваме до болка. Независимо къде обичате да отдъхвате, идва един момент на пренасищане. Добрата новина е, че повечето ковид-ограничения отпаднаха, а транспортните варианти дават много възможности за близки и по-далечни пътувания.

Ето няколко идеи, ако искате да счупите традицията на почивка на море, да изкачите кратер на вулкан, да участвате в учение на монголите или да намерите своето необичайно преживяване, което да класифицирате като необичайно:

1. Лов на риба лъв в Белиз

Ловът на морски обитатели може да изглежда необичайно, ако сте защитник на природата и екологията. Но има един биологичен вид, който е е инвазивен и нелокален и представлява една от най-големите заплахи за рифовете в райноа на Карибите. Тъй като нямат естествени конкуренти, рибите лъв са се разпространили бързо и застрашават подводната екосистема в района. Затова местните хора предлагат туристите да помогнат, докато паралелно с това се забавляват. Риболовът на риба лъв става с помощта на водолазно оборудване и харпун, с които може да отстреляте вашия улов и да научите много за подводния свят на Карибите.

Кога да отидете: септември до май

Най-продаваното изживяване: Лов на риба лъв като част от морска консервация в Белиз

 

2. Плуване с диви делфини на Азорските острови

На Азорските острови има едни от най-многобройните популации на делфини, като седем вида често се срещат редом до кашалотите и косатките. Това е едно от най-добрите места за плуване с делфини, но само в присъствието на експертни гмуркачи и водачи на лодки, които познават поведението на всеки вид. Едноседмичните пътувания предлагат възможност за кратък курс по оцеляване в открити води и базови умения по шнорхелинг.

Кога да отидете: юли и август

Най-продавано изживяване: Плуване с диви делфини на Азорските острови

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: