Топ 10 класически есенни филма за една уютна неделя

мин. четене

Ние със сигурност харесваме есента, особено тази, която ни кара да се сгушим на топло, с чаша чай в ръка. Есента е страхотен декор за любовни истории и всякакъв вид романтика, това е неоспорим факт и нашата класация ще ви го докаже.

1. Общество на мъртвите поети (1989)


Джон Кийтинг е учител по английски език и литература в елитна, изцяло мъжка гимназия, която се слави с традициите си, строгия ред и дисциплина. Със свободолюбивия си дух Кийтинг е всичко, което учебното заведение не е. Със своята страст към живота, той опиянява младите момчета да разсъждават като личности и да преследват мечтите си.

2. Когато Хари срещна Сали (1989)

Хари и Сали са сложни нюйоркски характери, които се срещат в общо пътуване - чисто физическо и житейско в което спорят дали мъжете и жените могат да бъдат просто приятели. Започвайки страстна връзка, те откриват, че приятелството е основно условие за любовта.

3. Добрият Уил Хънтинг (1997)

С красивите си сцени режисирани от Гус Ван Сант психологическата драма разказва за Уил Хънтинг - брилянтен математик, който е затрудняван от тежкото си детство на сирак в това да прояви най-доброто от себе си. В спор за неговото бъдеще влизат неговия терапевт, психолога д-р Магуаиър, който е загубил любовта на живота си и носителя на Филдсов медал, Стелан Скарсгаард в ролята на професор Джералд Ламбо.

4. Имаш поща (1998)

Романтична комедия в деветдесетарски дух, с Том Ханкс и Мег Райън. В случайна чат стая двамата изграждат близка и интимна връзка, докато в реалния свят те са повече от конкуренти. След като бизнеса на Катлийн бива превзет от този на Джо Фокс, последния разкрива истинската си самоличност в история за истинската любов, която понякога е по-близо, отколкото може да предполагаме.

5. Едуард Ножиците (1990)

Почти всеки филм на Тим Бъртън би могъл да бъде в класация за есенно кино. Но класиката от 1990 е топ в списъка ни за Едуард, който се пресъздава от Джони Деп като голямо стъпало към бъдещия му успех. Едуард е синтетичен човек, който след смъртта на създателя си заживява с другите хора за да открие доколко е трудно да се свързва с тях, въпреки усилията, които полага.

6. Silver Linings Playbook (2013)

Брадли Купър и Дженифър Лоурънс - играещи Пат и Тифани се опитват да преодолеят повече от трудни епизоди. И двамата са загубили любовта на живота си в ужасяващи обстоятелства и това има тежко последствие върху целия им живот и психика. С всичките си слабости и минуси, двамата успяват борейки се да намерят нещо, което да им помогне да преминат отвъд всичко това, което ги държи назад.

7. E.T. (1992)

Част от научно-популярната вълна на Спилбърг, който разказва тази стопляща есенна история за дете, което става приятел с извънземно, което се е озовало на Земята. Една история за близост, която преодолява разстоянията на звездите.

8. Election (1999)

Учителят Маккалистър (в ролята Матю Бродерик) не обича особено много свръуспешната ученичка Трейси (Риз Уитърспуун). Когато тя се кандидатира за председател за ученическия съвет, учителят започва всички мръсни номера налични в демокрацията за да може правилният кандидат да спечели. Брилянтна сатира на училищната (а и не само) политика и условията, които поставя.

9. October kiss (2015)


Филми през есента, посветени на драмата, са запазена марка за може би почти всичко под логото на Hallmark. October kiss е история за Попи - жена, която меко казано не одобрява мъжете с които излиза и самотния баща Райън, който я наема за детегледачка. Постепенно двамата изграждат взаимоотношения, въпреки трудностите около това.

10. Little women (2019)

В една от може би най-добрите адаптации на романа на Луиза Мей Олкът, режисьорката Грета Геруиг пресъздава историята на различни момичета, които в процеса си на израстване и на превръщане в истински жени откриват нова част от себе си и околния свят. Да не забравяме и Тимъти Шаламе, разбира се!


Още по темата: