Теодора Духовникова: "Отново ще имаме Златен век"

мин. четене

Силен БГ трилър се задава в ефира на БНТ. 12-серийният филм "Войната на буквите“ на режисьорите Виктор Чучков и Зоран Петровски ни потапя в епохата на Златния век на България в интересен микс от мистика, драма и история. Снимките започнаха в началото на юли в съвместна продукция с "Ню Бояна Филмс Студиос". Историческа поредица от такъв мащаб не е правена повече от 30 години, затова очакванията на публиката са големи. Но сценаристите Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов вече са доказали, че могат да правят качествено кино. 

Средновековната драма „Войната на буквите“ разказва историята на най-младия син на цар Симеон – Баян. Действието се развива в последните дни от живота на Симеон Велики и месеците след смъртта му, когато българското царство е разкъсвано от политически интриги и се опитва да се откъсне от влиянието на Константинопол. А историята, забулена в мистерия, пресъздават актьорите Захари Бахаров, Теодора Духовникова, Деян Донков, Валентин Танев и младите таланти Даниел Върбанов и Климентина Фърцова.  С Теодора Духовникова повдигаме завесата за сериала:

- Г-жо Духовникова, сериалът "Войната на буквите" разглежда периода на Златния век, но описва и тъмната страна на Средновековна България. Как мислите, ще има ли отново Златен век за страната ни? 

- Ще има, когато у нас отново се появят “царе” като Симеон, Петър, Калоян… Държавници, които да обичат България повече от себе си, които не са търговци на интереси и умеят да говорят на народа си. Да го вдъхновяват, да изкоренят от него страховете и комплексите му, да го убедят, че това не е един малък народ, който всяка велика сила може да подмята наляво и надясно, както й е удобно. Че това е народ, който първо сам трябва някак да разреши малките и големите си проблеми днес, но и да мечтае за утре, да мисли за децата, които оставя на тая земя и да мисли за тях с размах, с грижа и отговорност. И всичко това не трябва да е през някакъв глупав национализъм и шовинизъм. Не! Трябва да е през любов, през здравословна критичност и самочувствие. Тогава може би ще имаме отново Златен век.

- Играете в исторически сериал, какъвто не е правен отдавна у нас. Това е голяма отговорност пред българската публика. Как се чувствате да играете в сериал след успешните продукции от 80-те години?

- Аз съм силно впечатлена от сценария, вече почти не вярвах, че у нас мога да прочета нещо толкова добре написано, смело и съвсем професионално изведено, като сценария на “Войната на Буквите”. Затова отговорността на екипа да бъдем на нивото на този великолепен сценарий е огромна. Ако се справим, няма как на зрителя да не му е интересно.

Целият ни екип истински се старае този сериал да не е като от 80-те години. 21 век сме, визуалната култура на днешния зрител е много променена, съвременната публика откликва на много по-различна динамика и поведение на персонажите, на друг вид водене на  историята на филма, отколкото през 80-те. Сценаристите са създали вълнуваща история, която се води от събитията през 10-и век в България, но тази история е разказана, така че да бъде разбрана от зрителя в 21 век. Да му стане любопитна и да го развълнува.

Подобни исторически сериали са доста популярни по света днес и винаги предизвикват голям интерес. За такъв проект се иска много сериозно финансиране, проучване и подготовка. “Войната на Буквите” е добре премислен, финансиран и разработен проект с подкрепата на БНТ. Затова вярвам в успеха на продукцията.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: