5-те най-добри превъплъщения в ролята на Джеймс Бонд

мин. четене

Не всеки може да защитава западната цивилизация с мартини в ръка. Агентът на MI 6 Джеймс Бонд обаче е намерил множество итерации на големия екран за близо 60 години .

През годините издания като Forbes, Bloomberg или Fortune са ползвали героя като еталон заради лидерските му качества. Приемане на това, което се е случило, способност да остава спокоен под напрежение, бистър ум, спокойствие пред неизвестното, увереност, очарование - героят притежава всички тези качества.

А актьорите, които биха могли да им дадат живот, не са много. Някои от тези, които са носили смокинга на агент 007, успяха не са само да придадат достатъчно достоверност на образа, но и да тласнат популярната култура в нова посока.


1. Тимъти Далтън

Двата филма с негово участие са по-различен опит за завръщане към оригинала на Иън Флеминг, наред с по-широко интерпретиране на неговите творби. The Living Daylights (1987) е последният филм, който ползва оригинално заглавие и е заимствано от разказ. Следващият му филм -  License to Kill (1989), е пълната му противоположност - история, която е изградена изцяло по оригинален сюжет, както и заглавие, което е първото, което е измислено специално за филмовата поредица.

Тимъти Далтън поема ролята в края на 80-те - време, в което щиковете на революцията в Москва са повече от притъпени, а Студената война ще приключи само след няколко години. Търсенията на авторския и продуцентския екип се отразяват и на самия Далтън, на когото му се налага да експериментира с ролята в нови посоки след два титана, които са били в обувките на агент 007- сър Шон Конъри и сър Роджър Мур.

Далтън внася драматизъм и приземява ролята в характер, който е по-обран. Той не е задължително ентусиазиран от мисиите, които му се предоставят, и е наясно, че светът, в който живее, е белязан от груби интереси и насилие. Далтън връща героя на Флеминг, който търси близост с алкохола, за да притъпи най-болезнените аспекти от работата и живота, които не са изпълнени само с блясък.

Това е доста далеч от позитивния Мур преди него, който се старае да внася хумор в ролята. Критиците и публиката със сигурност забелязват това и въпреки касовия успех на филмите с Далтън, те не са на висотата на очакванията на американския пазар. Поради неразбирателство и правни битки той не заснема трети филм от поредицата, макар да има договор. Той остава верен на един Бонд, който носи сериозността на предизвикателствата си, но с цялото достойнство, на което е способен един истински поданик на кралицата.

2. Сър Роджър Мур

Първият филм на Роджър Мур в ролята на Джеймс Бонд е Live and Let Die от 1973 с култовия саундтрак на Пол Макартни, който получава и номинация за "Оскар" за филмова музика. Лентата излиза в пика на диско ерата и остава представителен за времето си. Роджър Мур остава лице на франчайза още близо 10 години, като снима 7 филма от поредицата - повече от всеки друг.

Това продължава до 1985 т., а последният му филм - A View to Kill –  се реализира в съвсем други времена и е с един Роджър Мур, който е в напреднала възраст и на снимачния терен се тестват лимитите на неговите възможности.

Последният филм с негово участие също е белязан с култова песен - A View to Kill на Duran Duran, която остава единственият хит от филм на Бонд, стигнал до No1 на Billboard. Решението за напускането е основно на самия Мур, който открито заявява, че му е трудно да приеме ролята на любовник, а негови партньорки да са много по-млади от него актриси - джентълменска постъпка, съвсем в стила на неговия герой. Мур излиза от освободен и пищен период на поредицата, а хуморът, който внася в образа, остава свързан с агент 007. Следващите актьори ще ползват Мур като мерило именно за този Бонд, който с чар и усмивка посреща смъртта само за да й избяга веднага след това. 
 

3. Пиърс Броснан

Годината е 1995. Съветският съюз вече не съществува, демокрацията тържествува, а Фукуяма вече е предрекъл нейната глобална победа. Скорпиънс и Металика изнасят концерти на изпълнения до краен предел стадион "Лужники" в Москва. Макдоналдс и Кока-Кола вече са превзели Санкт Петербург. Това е време, когато всички в Холивуд се състезават да пускат филми, чието действие се развива в Русия и в които има руски герои. Руснаците вече са партньори на Цапада и ако се съревновават, това вече се случва на един съвсем по-различен терен.

Това се случва с "Роки", така се появява и "Полицейска академия", която е снимана в Москва. Очаква се, че във филма за агент 007, който трябва да излезе през 1993 г., Golden Eye, в главната роля ще е Тимъти Далтън. Пиърс Броснън не желае ролята, защото е близък приятел с Тимъти Далтън. Впоследствие обаче подписва договор и заснема четвъртия най-касов хит на поредицата, който печели зашеметяващите $350 млн.

С култовото изпълнение на Тина Търнър в саундтрака филмът събира в себе си цялата сила на 90-те, а според критиците Бросън прави най-силното си изпълнение в тази роля. Той добавя мистика и чар, като казва толкова много, без да произнесе и една дума. Броснън представя хладнокръвието на героя си по-добре от всеки друг актьор.

И със сигурност никой друг не може да намести вратовръзката си така, както го прави той – докато превключва скоростите на Т-34 по улиците на Санкт Петербург. Един Бонд, който най-добре представя героя на Иън Флеминг от книгите – съспенс, мистика и хладнокръвие.

4. Даниъл Крейг 

We are not now that strength which in old days 
Moved earth and heaven; that which we are, we are; 
One equal temper of heroic hearts, 
Made weak by time and fate, but strong in will 
To strive, to seek, to find, and not to yield. 

Джуди Денч, която цитира Тенисън, създава фон на сцена, която най-добре трябва да пресъздаде времето на една залязваща империя в изпълнения със съмнения и вътрешна несигурност западен свят. В тази сцена Даниел Крейг показва духа на началото на 21. век - агент, за когото времената на коктейлите и ясното разделение между приятел/враг и добър/лош са далеч отминали. 

 

Джеймс Бонд, който трябва да се доказва, който вече не е безсмъртния герой от комиксите, а такъв, който  невинаги стреля точно, проваля се, бърка, забравя, остарява и губи сили. Нещо повече – самата публика е уморена от специални ефекти, летящи подводници и безцелни експлозии. Затова и желанието на режисьора Сам Мендес е да върне франчайза в новелите на Флеминг.

Изчезват и BMW-тата на Броснън, време е елегантният и 100% британски Aston Martin да бъде колата на защитаващия кралицата агент. Casino Royale е първият филм с Даниъл Крейг и той е завръщане към оригинална творба на Флеминг. Ева Мендес играе Веспър Линд, фаталната любов на Бонд. За нея Мендес е категоричен, че има невероятното умение да играе дори и само с поглед.

Ева Мендес помага на Крейг да създаде един Бонд, който, дори и без оръжие в ръцете, е харизматичен с най-ценното - характера и ценностите си. Това е Бонд, който не се нуждае от пистолети, автомати, бойни умения, не е необходимо да управлява изтребители или да притежава хакерски умения. Той е Бонд, защото неговият дух и сърце са неподражаеми.

Касовият успех на Skyfall в поредицата с Крейг е повече от значим, с приходи от над $1 млрд. Забележителното участие на Хавиер Бардем, двете награди "Оскар" - за най-добър монтаж и за най-добра песен (Skyfall на Адел), го правят и един от най-успешните филми за агент 007 и със сигурност един от най-силните в модерни времена. 

5. Сър Шон Конъри

Dr. No (1962), From Russia with Love (1963), Goldfinger (1964), Thunderball (1965), You Only Live Twice (1967) и Diamonds are Forever (1971) - ерата на Шон Конъри създава хитове, които са толкова копирани, иронизирани, дотолкова се срастват с масовата култура, че в наши дни почти няма как да не сте гледали емблематични комедии като South Park, The Simpsons или Family Guy и да не сте разбирали от техни скечове достатъчно, за да имате идея откъде идват и кой филм и жанр иронизират. Шон Конъри е първият актьор, превъплътил се в героя от книгите на Флеминг, и неговият успех циментира присъствието на франчайза в популярната култура за десетилетия напред.

Урсула Андрес, която с изрязан бански излиза от морето: “Очаквате да говоря ли ?", "Не, г-н Бонд, очаквам да умрете”, и още много други сцени, които завинаги сред най-добрите в света на киното и са белязани с един наистина незабравим шотландски акцент. Който между другото отразява и една цялостна идея за това как  шотландците успяват да достигнат върха на всяка една йерархия, в която попаднат, като по този начин са движеща сила в обединението на Великобритания. 

С Конъри свързваме и епичното представяне: “Бонд. Джеймс Бонд”. Режисьорът Терънс Йънг има силно влияние върху младия Конъри, с насоки и обучение включително и за обноските в обществото, включително и на масата, което придава на Конъри вида на идеалния джентълмен.

И не само това Конъри е един от първите актьори, които популяризират фитнеса и спомага за създаването на първия секс символ в масовото съзнание. Явление, което ще е основа и стандарт за всички други екшън филми занапред. Неговият Бонд излъчва такава мъжественост, която - за добро или лошо - едва ли някога ще бъде допусната отново в игрален филм. Това му осигурява и място сред най-сексапилните мъже на 20. век. Сър Шон Конъри като Джеймс Бонд е мъжът, когото жените желаят, а мъжете искат да му подражават. 
 


Още по темата: