Край на задръстванията с помощта на изкуствен интелект

мин. четене

Никой не обича да губи време в задръстванията на големия град, но това е всекидневието на все повече хора по света, живеещи в големи конгломерати и търсещи по-добри възможности за работа. Но престоя в едно задръстване не е само загуба на време. Губим още пари, гориво, замърсяваме околната среда с излишни газове, а водачите се изнервят и създават стрес за тялото и мозъка. И като се сметне груповия ефект от всичко това, си струва да се потърси ефикасен начин за справянето с трафика.

В Израел тестват изкуствен интелект, който е създал алгоритъм за регулиране на трафика, възлови кръстовища и светофари според ритъма на движение. На изложение за интелигентна мобилност "Екомоушън" в Тел Авив показаха алгоритъма, който насърчава по-ефикасния и еко или зелен транспорт, предаде БТА.

Ай Ти Си (ITC - Intelligent traffic control) разработи софтуер, събиращ в реално време данни от камерите за наблюдение по улиците и пътищата. Той може да програмира светофарите според потоците на движение и да организира зелена вълна там, където има нужда. 

„Методът доказва математически, че много от задръстванията могат да бъдат предотвратени, ако се намесим навреме", обясни Двир Кениг, директор по технологиите в компанията. Той посочи, че системата вече е тествана в Тел Авив в два участъка.

Там, където системата е изпробвана, трафикът и задръстванията са намалели с 30 %.

Системата първоначално е сметната със симулатори, които изчисляват колко гориво, парникови газове и време се спестяват, благодарение на на намесата на изкуствения интелект. Такива програми вече се тестват и в САЩ и в Европейския съюз, който разработи Европейската конференция за контрол.

Сложности на пресечната точка

Докато хората могат да минат на зелена светлина, без да се замислят много, кръстовищата могат да представят милиарди различни сценарии в зависимост от броя на лентите, начина на функциониране на светофарите, броя на превозните средства и скоростта им, участието на пешеходци и велосипедисти и др. Типичните подходи за справяне с проблемите с контрола на пресичане използват математически модели за решаване на едно просто, идеално кръстовище.

Това изглежда добре на хартия, но вероятно няма да издържи в реалния свят, където моделите на трафика често са толкова разхвърляни, че не могат да се изчислят с формула.

За това е търсена техника без модел, известна като "модел на дълбоко подсилване", който е успешен, когато се намери добра последователност. Но има и допълнителна пречка. Изследователите искат системата да създаде стратегия, която намалява разхода на гориво и да ограничава времето за пътуване.

„За да намалим времето за пътуване, искаме колата да се движи бързо, но за да намалим емисиите газове, искаме колата да се движи по-бавно или да не се движи изобщо. Тези конкуриращи се цели могат да бъдат много объркващи“, обясняват създателите на европейската програма.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: