Световните музиканти, които стартираха кариерата си на улицата

мин. четене

Усмивката, която получаваш от случаен човек, чул музиката ти, не може да се измери с нищо.  А често свиренето на улицата се явява истински трамплин или казарма, в която се учиш на издръжливост, смиреност и постоянство, защото на повечето минувачи им е все едно, че си там.

В някакъв момент обаче, ако имаш 10 процента талант, 90 процента труд и още 1 процент късмет – от улицата се изстрелваш в домовете и сърцата на хората.

Може би звучи като приказка, но това се случва на тримата музиканти, за които ще ви разкажем днес:  

Dub FX

Бенджамин Станфорд, известен с псевдонима си Dub FX, създава космическа музика само с вокалния си апарат – е, разбира се, и с малко технологична помощ под формата на loop процесор.

Снимка: Francesco Prandoni/Redferns

Loop процесор е музикантска техника, която те превръща в човека-оркестър, като повтаря всеки звук, който запишеш с инструмент, включен към него.

Смесващ бийт бокс с отнасящи вокални хармонии, той твори в стилове като Drum and bass, dubstep, реге, рага и хип-хоп.

Dub FX е просто синоним на успешния уличен музикант.

Роден в Мелбърн, Австралия, в ранните си години той е вокалист на местна метъл-рап банда, която пуска първия си и единствен албум през 2004 г. Скоро след това Dub FX се мести в Италия и започва кариерата си на улицата.

Обикаляйки целия свят с тогавашната си годеница Flower Fairy, той свири с добро количество техника на улицата в големите градове. Той пее, тя продава дискове и понякога пее заедно с него.

Dub FX постига успеха си напълно независим, използвайки само изпълнение на живо, a информацията за него се разнася от уста на уста, чрез социалните мрежи и редица лесно достъпни безплатни платформи.

Dub FX е и основният основател на лейбъла Convoyunltd, който може да бъде описан като кооперативен лейбъл за собствената работа на Dub FX и тази на други творци. Към днешна дата изпълнители, издали албуми на Convoyunltd, са: Flower Fairy, Sirius, Mr. Woodnote и Dub FX, с допълнителни представени изпълнители на отделни песни от всеки албум.

Текстовете на Dub FX се отнасят както до общи световни събития, така и до съвременната тревожност, като същевременно предполагат индивидуална революция чрез самоопределение и ангажираност. Той също така разглежда въпроси от социално значение, като най -забележителният пример е песента Society’s Gates, базирана на живота на философа Сократ.

Има още...


Още по темата: