Най-популярните музиканти на винил

мин. четене

Въпреки че платформите за стрийминг на музика може да са изместили физическите медии като основен начин за възпроизвеждане на любимите ви песни, много хора все още активно разширяват своите добре подбрани колекции от винилови плочи. Всъщност винилът надминава по продажби компактдискове за първи път от десетилетия в края на 2019 г.

Накратко, виниловите плочи все още са изненадващо популярни – и според проучване от британската финансова услуга Money.co.uk , никой не е по-популярен на винил от The Beatles. За да стигнат до това заключение, изследователите събраха данни от Discogs, онлайн музикална база данни и търговец на дребно, където милиони потребители каталогизират и добавят собствените си музикални колекции в много формати. Страницата на всеки албум включва статистика, показваща колко потребители на Discogs го притежават. Така Money.co.uk разгледа тези данни за 1,3 милиона винилови плочи и след това класира изпълнителите въз основа на общите им суми.

Бийтълс присъстват в повече от 3,3 милиона колекции, изпреварвайки подгласника Pink Floyd с повече от половин милион.

Що се отнася до това кой албум на Бийтълс царува на върха, призът отива при Abbey Road. Това не е точно изненадващо, тъй като този албум вече беше обявен за най-продаваната винилова плоча за последното десетилетие през 2020 г.

Останалата част от топ 10 също е доста предсказуема. Дейвид Боуи , Led Zeppelin и Queen допълват първите пет, а The Rolling Stones изпреварват Nirvana за шестото място. Елвис Пресли е десети с повече от 934 000 записа в рафтовете на потребителите на Discog.

Въпреки че проучването далеч не е изчерпателен поглед върху всички продажби на винилови плочи през цялата история, то е добър показател за това кои артисти се справят наистина добре на винил. Можете да видите пълния списък по-долу и ако ви подкани да прегледате старите си кутии със записи, това не е лоша идея — някои от тях може да струват цяло състояние.

The Beatles// 3,369,578

Pink Floyd // 2,815,586

Дейвид Боуи // 2,178,928

Led Zeppelin // 1 879 600

Queen// 1,311,065

The Rolling Stones // 1,097,877

Nirvana// 1,075,811

The Smiths // 998,687

AC/DC // 957,002

Елвис Пресли // 934,547
 


Още по темата: