Историята на Running up That Hill, възкръснала със Stranger Things

мин. четене

Нов живот за песента на Кейт Буш Running Up That Hill, след като парчето беше включено в саундтрака на хитовия сериал Stranger Things. Оригиналното парче от 1985 г. се завърна с гръм и трясък 37 години по-късно като оглави чартовете на Spotify и iTunes с одобрението на младото поколение.

С 4-ия сезон на сериала на Netflix и любим на тийнейджърите психо-хибрид-трилър даде нов тласък на музиката от 80-те. И все пак 37 години след като първоначално достигна номер 3 във Великобритания, Running Up That Hill изглежда надмина този си успех. А много млади научиха за Кейт Буш.

Когато певицата направи първите си изяви на живо от 35 години насам през 2014 г., интересът към нея се върна с пълна сила. Но истинската експлозия настана със съживяването на Running Up That Hill. Песента е от албума Hounds Of Love, който също събуди невиждан интерес предвид колко време е престоял в чекмеджетата на времето. Буш е сочена като една от гурутата в синт-поп културата с обожанието й към звука на синтезатора, с вечния й стремеж да направи най-странния аранжимент за времето, който се запомня на мига.

Кейт Буш е перфекционист и изпипва всеки детайл. Освен коя да бъде водещата песен на албума, тя води дълги спорове и за името на парчето. Първоначалната идея е била A Deal With God, но това обезпокоява продуцентите и в крайна сметка певицата отстъпва.

„За мен A Deal With God е заглавието“, каза Буш списание „Q“ през 1989 г., но ми казаха, че ако настоявам, радиостанциите в поне 10  страни ще откажат да го пуснат – Испания, Италия, някои щати в Америка. Мислех, че това е нелепо, но реших да претегля приоритетите и да не прерязвам гърлото за такива дреболии като едно заглавие. Трябваше да дам шанс на албума“, спомня си певицата.

Песента разказва за мъж и жена и Бог като второстепенен герой.

„Опитвах се да кажа, че мъж и жена не могат да се разберат сами. Ако можехме да си разменим ролите и да бъдем на мястото на другия за известно време, мисля, че ще бъдем много изненадани! Това би довело до по-добро разбиране. Мислех, че единственият начин това да стане, е сделка с дявола. И тогава си помислих: добре, а защо не сделка с Бога? "

80-те са турбулентни времена и заигравката с Бог и църквата са все още чувствителни територии за редица изпълнители, дръзнали да престъпят разумната граница. Спомнете си само как Мадона изобрази Бог като цветнокож в клипа си Like a Prayer. Подобни провокации си позволява и Кейт Буш.

А, че парчето Running Up That Hill е хубаво, говори фактът, че кавъри са му правили и Placebo, и First Aid Kit, и Chromatics.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: