Филмът "Майка" открива "Киномания 2022

мин. четене

Филмът "Майка" на режисьорката Зорница София ще открие "Киномания 2022", съобщиха организаторите от НДК. Копродукцията на Германия и Хърватия ще има само една прожекция в рамките на фестивала - на 17 ноември в зала 1 на НДК.

Филмът е вдъхновен от реалната история на една българка и от нейната борба да превърне травмата си от невъзможността да има свои деца в триумф на един различен тип родителство. Това е първата част от дуология на тази тема, която вълнува режисьорката.

За нея най-впечатляващото е как персонажът, вдъхновил я за филма, успява да трансформира травмата си чрез творчеството и го превръща в смисъл за хиляди деца в неравностойно положение на два континента.

В главната роля във филма „Майка“ е Дария Симеонова – дебют за нея с главна роля в киното. Участват още хърватският актьор Леон Лучев, печелил награди на фестивали в Берлин, Кан и "Сънданс", както и кенийските открития - Перис Уамбуи и Стив Матиас.

"Майка" е селектиран в международната конкурсна програма на кино фестивала във Варшава, където Зорница София ще бъде гост за четвърти път. Тя е участвала и с филм в конкурса, и с проект и трети път - като жури. "Майка“ е в конкурсната програма и на 40-ото юбилейно издание на "Златна роза“ (Варна, 23-29 септември).

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: